... VAŘÍM PIVO DOMA

Návod na výrobu piva

11.05.2008 18:11

  

Výroba mladiny:

Našrotovaný slad vsypeme ( vystíráme) za  stálého  míchání do vody  ohřáté  na 37 °C ( nálev) a počkáme tak 15 minut, aby se nám slad dobře rozpustil, poté celé dílo ohřejeme na 52 °C a 2/3 díla přelejeme do druhé nádoby.Zbývající 1/3 (rmut)ohřejeme  na  63 °C a  uděláme  prodlevu  30 minut. Potom ohřejeme na 73 °C a počkáme 20 minut.Teď naši třetinu ohřejeme do varu, počkáme tak 15 minut a přilijeme odložené 2/3 díla. Celé  dílo  má nyní teplotu 62-64 °C. Nyní 2/3 opět odlejeme, ohřejeme zbývající třetinu na 73 °C, počkáme 20 minut, přivedeme  do  varu, počkáme 15 minut a slejeme  vše  dohromady. Dílo  má  nyní teplotu 72-74 °C, počkáme 20 minut, ohřejeme na 78 °C a počkáme 20 minut. Mezitím si do druhé nádoby nachystáme plachetku a celé dílo přelejeme do druhé nádoby, kde se nám oddělí mláto od sladiny ( scezuje se).
Přelejeme  získanou  sladinu  do 1 pánve a rychle ohříváme do varu. Po  započetí  varu   přidáme   1/3 chmele, po 1  hodině  další  1/3 a po  50 minutách   zbytek chmele. Za 10 minut ukončíme chmelovar a získanou mladinu přelejeme znovu přes plachetku do připravených nádob, kde bude probíhat kvašení. Chmelovar by měl být po celou dobu intenzivní a zaručovat min. 10% odparu.
Jestli-že  jsme na  začátku do  nálevu 30 l vody vsypali 6 Kg sladu, použili 5 litrů vody na vyslazení mláta a odpar dosáhl
požadovaných 10%, měli by jsme nyní mít cca 30 litru  14 stupňové mladiny ( budoucího piva 14).


     Kvašení a dokvašování:

Získanou  mladinu  schladíme  na  zákvasnou  teplotu cca 7-10 °C, přidáme kvasnice a provzdušníme. Při držení teploty kolem
8-10 °C bychom  měli  mít ukončené hlavní kvašení za cca 8 - 12 dnů. Zvýšením této teploty sice zkrátíme potřebný čas, ale
pivo může získat cizí vůně a zvedne se obsah vyšších alkoholů. Nyní jsme získali tzv. mladé pivo.

Po  ukončení  hlavního  kvašení  nastupuje tzv. dokvášení, ležení piva. Mladé pivo stočíme do čistých uzavíratelných nádob (KEG sudy, PET láhve), uložíme do chladu a temna
(do 3 °C) a necháme pivo zrát. 14 stupňové pivo by mělo zrát min. 50 dnů a déle, 10 stupňové pak stačí tak 21 dnů.                   

 

 

Zpět

Vyhledávání